Kárpát-medencei Űrkutatási Csapatverseny 2020/2021
Kedves Látogató!

Ha először jár(sz) itt, akkor érdemes pár információt elolvasni a versenyről: A Külgazdasági és Külügyminisztérium, valamint a Magyar Asztronautikai Társaság (MANT) „Irány az űr!” elnevezéssel, háromfordulós űrkutatási csapatversenyt hirdetett a magyarországi és a határon túli középiskolásoknak.

A tanulmányi versenyre négyfős csapatok nevezhettek, egy csapatot három tanuló és egy szaktanár alkot.

A verseny három fordulóból áll, jelenleg a második forduló értékelése zajlik, amelyet egy döntő követ majd áprilisban.

Frissítés (2021.04.11.): A döntő eredménye


Április 10-én délután megtartottuk az Irány az űr! verseny döntőjét. Online eseményként a csapatok és a zsűri a játékvezetővel és segítőivel Zoomon gyűltek össze. Az eseményt az Irány az űr! és a MANT facebook-oldala élőben közvetítették. A döntőről készült felvétel napokon belül elérhető lesz a MANT youtube-oldalán. A verseny a Yuri's Night rendezvénysorozat részeként tisztelgés is volt az űrhajósok, az űr úttörői előtt.

A versenyt Both Előd, a MANT elnöke vezette, segítője Medvegy Anna, a verseny koordinátora volt.

A zsűri (abc-sorrendben):
  • Kovács Kálmán (a zsűri elnöke): a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem docense, az BME Egyesült Innovációs és Tudásközpont igazgatója, a MANT tiszteleti tagja
  • Bacsárdi László: MANT alelnöke, a BME Hálózati Rendszerek és Szolgáltatások Tanszék egyetemi docense, a műegyetemi űrmérnök mesterképzés szakfelelőse
  • Frey Sándor: a MANT alelnöke, az Űrvilág portál főszerkesztője, CSFK Csillagászati Intézet tudományos főmunkatársa
  • Komáromi Annamária: a Nyolcévfolyamos Balassi Bálint Gimnázium fizika- és matematikatanára
  • Piláth Károly: ELTE Trefort Ágoston Gyakorlógimnázium informatika-fizika munkaközösség nyugalmazott vezetője
A zsűri segítője Székely Anna Krisztina, a MANT irodavezetője volt.

A csapatok összesen hatféle feladatban mérték össze a tudásukat. Voltak Égből hullott pontok, Zenés bemelegítés, Tipp-Hopp, Képes totó, Előre elkészített előadás bemutatása és Képfelismerés.

Az egyes feladatokra kapott pontok itt láthatóak:Gratulálunk a résztvevőknek az alapos felkészüléshez és a kiváló helytálláshoz!

A résztvevőket megkérdezzük a tapasztalataikról és véleményükről, hogy jövőre egy még jobb és még izgalmasabb versenyt szervezhessünk.
Kedves Versenyzők!

Köszönöm minden csapatnak a részvételét az Irány az űr! verseny második fordulójában. A megoldásokat közzétettük, a pontszámokról értesítést küldtünk.

Az elmúlt napokban érkezett néhány észrevétel a megoldásokkal kapcsolatban, amelyeket ezúton is köszönök. Külön köszönöm a versenyt szervező és lebonyolító munkatársaim nevében is az elismerő szavakat. Néhány észrevételt közvetlenül megválaszoltunk, a legtöbb bírálat azonban a 16. kérdést érintette. Ezért munkatársaimmal megbeszélve a kialakult helyzetet, úgy döntöttem, hogy a jogos kritikai észrevételek miatt a 16. feladatot utólag törlöm a versenyből. Az okozott kellemetlenségért ezúton mindenkitől elnézést kérek.

Jó hír, hogy a változtatás miatt - bár a pontszámok módosulnak - a döntőbe így is ugyanazok a csapatok jutnak, mint e változtatás nélkül, sőt még a sorrendjük sem változott. Arról, hogy végül kik jutottak a döntőbe, hamarosan értesítést kapnak. Akiknek most nem sikerült továbbjutniuk, azokat emlékeztetem a Vigaszág lehetőségére, emléklapjaikat pedig postán fogják megkapni.

A döntőbe jutó csapatokkal találkozunk a III. 19-i technikai megbeszélésen, majd a főpróbán és a döntőben.

Még egyszer köszönöm minden csapatnak a részvételt, remélem jövőre is összemérhetik tudásukat.

Both Előd
a MANT elnöke
Az 1. forduló lezárult, 91 csapat töltötte ki a tesztet. A 2. fordulóban a továbbjutott 37 csapatból 36 beküldte a feladatokat.

A regisztrált csapatok számára elért pontszámukat 2021. március 8-án 12:00 órától bejelentkezés után megtekinthetik. A helyes megoldásokat és azok rövid magyarázatát is megtalálhatják. Az 1. forduló eredményei újból elérhetőek a csapatok számára.

A csapatok listáját, melyen a 2. fordulóba továbbjutókat zöld háttérrel jelöltük, 2020. december 14-én közzétettük szintén az 1. forduló alatt. A 2. fordulóból a döntőbe továbbjutó csapatok listáját legkésőbb 2021. március 16-án 12:00 óráig tesszük közzé. A csapatok számítsanak rá, hogy ha bejutnak a döntőbe, akkor március 19-én 15:00 órakor Zoom-megbeszélésen tájékoztatjuk őket a további teendőkről és a döntő részleteiről!
Vigaszág:

A 2. fordulóba, illetve a döntőbe nem jutott csapatok számára kitaláltunk egy-egy olyan feladatot, ami meglehetősen komoly, összetett és izgalmas, reméljük, sok csapat fantáziáját megmozgatjuk vele! Ezeket az eredményekkel egy időben tesszük közzé mindkét fordulóban, hogy továbbra is kapcsolódhassanak az űrkutatáshoz. Az ún. Vigaszág-feladatokat a fő versenytől függetlenül értékeljük és díjazzuk.

Irány az űr! 2021/2022:

Az Irány az űr! Versenyt szeretnénk évente megrendezni, a jövő tanévi versenyről megfelelő időben adunk tájékoztatást itt, a honlapon, az Irány az űr! facebook-oldalon és az iskolákon keresztül is.

Minden csapatnak köszönjük, hogy velünk játszotok és reméljük, a feladatok megoldása során az űrkutatás iránti érdeklődés úrrá lett a csapaton!

A Versenyszabályzat értelmezésében és a részévétellel kapcsolatos kérdésekben a Gyakran Ismételt Kérdések (GYIK) listában szereplő válaszok segítenek.

A verseny a Külgazdasági és Külügyminisztérium támogatásával valósul meg.

Bejelentkezés a Vetélkedőbe


* Kötelező  

Általános információk

Elfelejtette jelszavát? Elfelejtette felhasználónevét?

Szolgáltatási feltételek